Точно кога имаме необходимост от летни или зимни автомобилни гуми

В изминалите няколко години може би една от най-обсъжданите въпроси между водачите на моторни превозни средства е това наистина ли гумите за зимни условия е необходимо да бъдат задължителни или не.

tyres

Съществуват значителен брой разногласия разбира се. На практика, в Страната липсва официално гласуван и приет закон, който да ни задължава да управляваме автомобила с помощта на зимни гуми в зимните месеци или пък летни през летните месеци.

Независимо от всичко това, е добре да сме запознати с това в кои дни от годината с кой точно тип е наложително да оборудваме автомобила си, за да осигурим личната си, тази на пътниците и другите членове в придвижването спокойствие.

Главната максима за това дали се нуждаем от летни или зимни автомобилни гуми е температурата на въздуха.

Ако тя падне под седем градуса по Целзий, то зимните автомобилни гуми се явяват правилния избор. Точно това предоставя по-добро сцепление на мпс-то с мокър, заснежен или заледен път. Нормално цикъла за шофиране на автомобил с летни гуми са от началото на месец Април до последните дни на месец Септември, а другия на зимните – от началото на месец октомври до края на Март.

Да се ориентираме по-добре с избора на вид гуми през характерните периоди на годината ще се уповем на специалистите от една от водещите марки за създаване на гуми за леки автомобили – Continental. Според може би един от водещите в този бизнес, са установени 3 варианти за избор на гуми според сезона:

За над петнадесет градуса и сух път – за по-кратък път на спирачките и контролиране на автомобила се препоръчват летни гуми.

При температура над петнадесет градуса и мокра настилка – за по-кратък път на спирачките и максимална защита за аквапланинг се предлагат летни, но също така и зимни автомобилни гуми за помощ от „воден джоб”.

При температура под седем градуса, съчетана със сняг, дъжд, лед или слана – за по-кратък спирачен път и превенция от свободно пързаляне се предлагат зимни гуми с грайфер повече от 3мм. дълбочинност.

Сами сте в състояние да прецените защо летните автомобилни гуми са препоръчителни за шофиране в лятото, пролет и ранна есен, докато зимните гуми по време на хладните периоди от годината, които предразполагат към заледени, заснежени или заскрежени пътища.

Понякога изборът на правилни автомобилни гуми е възможно да спаси много хора.

Разгледайте още: гуми за леки автомобили